Cambridge Permeable Driveway

JMMDS created a sustainable landscape for a Boston-area property. Elements include a front yard edible garden that features asparagus, rhubarb, and herbs along the street edge and elderberry, shad trees, and blueberries along the foundation of the large stucco house. An oblong parterre of grass in the front yard invites children’s play.

JMMDS redesigned the driveway to reuse the existing concrete as stepping stones, interplanted with herbs, and placed alongside two new exposed aggregate tire tracks and a pull-in space off the street. Several subsurface infiltration beds absorb water run-off, so the resulting driveway is recycled, more attractive, and pervious.

A handsome paved “drying yard” was created behind the house for airing laundry and to house compost bins close to the kitchen door. The main garden off the dining room combines edible and ornamental plants as a cottage garden allee, linking two existing terraces. Chickens are kept in a nearby clearing.

An ipe roof deck was designed to sit on a flat roof overlooking the gardens. Beehives on the roof, together with planters, form a barrier designed to bring pollinators to the rooftop and the garden while also enclosing the rooftop space.

LOCATION: Cambridge, MA
JMMDS Project Manager: Anna Johansen
PHOTOGRAPHY BY: JMMDS